Monday, June 17, 2024
spot_img

Top 5 This Week

spot_img

Related Posts

Kiandee minta kerajaan henti sindrom penafian isu beras

Kiandee

KOTA KINABALU (Jumaat 8 September): Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan diminta untuk tidak berada dalam sindrom penafian berkenaan skandal manipulasi pemasaran beras putih tempatan (BPT).

Ahli Parlimen Beluran Datuk Seri Dr Ronald Kiandee berkata, kementerian harus lebih serius dan peka menangani masalah kekurangan BPT ini.

“Ini hanya berlaku ketika harga runcit Beras Putih impot mencecah sehingga RM3.90 sekilo, berbanding harga kawalan runcit BPT pada harga RM2.60 sekilo. 

“Perbezaan harga yang ketara ini pastinya merupakan salah satu faktor pendorong kepada skandal manipulasi untuk terus berlaku,” katanya dalam satu kenyataan.

Negara secara konsisten telah berjaya mengeluarkan beras tempatan mencecah 65 peratus Tahap Sara Diri (SSL) dan hanya mengimpot 35 peratus daripada keperluan. Malah sebahagian besar daripada beras yang diimport ini adalah beras wangi dan beras istimewa dan bukan beras putih.

Namun persoalannya kata Kiandee, di mana perginya beras putih tempatan yang tiba-tiba berkurangan secara ketara ketika ini? 

Beliau mempersoalkan apakah jaminan Kementerian bahawa kekurangan ini tiada kaitan dengan kenaikan harga runcit beras import.

“Tindakan menteri dan kementerian sekadar mengeluarkan kenyataan penafian bahawa tiada manipulasi beras tempatan dijual sebagai beras import adalah amat tidak memadai.

“Kementerian harus lebih proaktif dalam memastikan pengguna tidak ditindas oleh pihak yang tidak bertanggungjawab yang ingin meraih keuntungan memanipulasi beras tempatan sebagai beras import,” katanya.

Menurut Kiandee, tindakan mengehadkan pembelian 100kg bagi setiap individu seperti yang diumumkan oleh kementerian hari ini adalah sekadar melepaskan batuk di tangga.

Katanya, ia tidak menampakkan kesungguhan dan keprihatinan kerajaan kerana pengumuman seperti ini pada hakikatnya tidak memberi kesan jika tidak disusuli dengan tindakan pengkuatkuasaan yang berkesan.

Beliau menambah, kekurangan beras putih tempatan di pasaran akan lebih meresahkan, membebankan dan mengecewakan rakyat ketika ini yang sedang berhadapan dengan kenaikan kos sara hidup sejak pemerintahan kerajaan pimpinan Anwar Ibrahim.

“Saya memohon agar Kerajaan lebih peka dan memastikan bekalan beras tempatan tidak akan dimanipulasi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab,” katanya.

Kerajaan membelanja lebih RM1.8 billion setahun melalui pelbagai subsidi untuk memastikan rakyat Malaysia menikmati bekalan beras putih tempatan pada harga RM1.80 sekilo.

Popular Articles