Thursday, May 23, 2024
spot_img

Top 5 This Week

spot_img

Related Posts

Projek kereta api berkelajuan tinggi beri manfaat besar jika jadi kenyataan, kata Hajiji

KOTA KINABALU – Cadangan projek Trans-Borneo Railways (TBR) menghubungkan Sabah, Sarawak, Brunei dan Kalimatan di Indonesia bakal menjadi pemangkin ekonomi bagi wilayah Borneo, kata Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor.

Beliau berkata, sebaik sahaja direalisasikan, projek rangkaian kereta api berkelajuan tinggi itu akan memberi impak dalam meningkatkan kesalinghubungan rakyat dan pada masa sama meningkatkan ekonomi di wilayah tersebut.

“Dari segi ekonomi, ia akan memudahkan perdagangan, menggalakkan pertumbuhan industri di kawasan sempadan dan meningkatkan pelancongan di wilayah Borneo,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut kenyataan itu, Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, kementeriannya telah menerima cadangan awal mengenai Projek TBR pada November tahun lepas.

Nanta berkata, idea berhubung projek mega yang menghubungkan Sarawak dan Sabah serta menyambungkan ke Kalimantan, Indonesia datang dari Kementerian Pengangkutan dan kerajaan Persekutuan telah meluluskan peruntukan kewangan khusus untuk menjalankan kajian kebolehlaksanaan laluan TBR melibatkan bahagian Sarawak-Sabah.

Kenyataan itu turut memaklumkan mengenai pengumuman oleh Brunergy Utama Sdn Bhd, sebuah syarikat berpangkalan di Brunei yang akan memulakan projek TBR, dicadangkan dilaksanakan dalam dua fasa melibatkan laluan sepanjang 1,620 kilometer.

Fasa pertama akan menghubungkan bandar-bandar dari barat ke pantai Timur bermula di Pontianak, Kalimantan Barat dan berakhir di Kota Kinabalu, Sabah manakala fasa dua pula melibatkan Kalimantan Utara dan Timur menghubungkan laluan utama dengan Samarinda dan ibu negara baharu Indonesia, Nusantara. – Scoop

Popular Articles